דלג על מה חדש?

מה חדש?

אבגדהוש

עיריית כפר-סבא : ספרייה עירונית בתחנות האוטובוס

תושבי כפר-סבא, משתמשי התחבורה הציבורית, יתעוררו לבוקר שכולו קריאה...
14/08/2011
עיריית כפר-סבא : ספרייה עירונית בתחנות האוטובוס (הגדל תמונה)

מדובר ביוזמה ייחודית של עיריית כפר סבא, בשיתוף האמן דניאל שושן, מרצה בכיר בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון ועמית מטלון בוגר הפקולטה, על מנת ליצור ספריית-רשת לשירות עוברי אורח ומשתמשי התחבורה הציבורית.
במסגרת היוזמה הוצבו מדפי ספרים בתחנות אוטובוס לאורך רחוב ויצמן מהתחנה המרכזית עד בית יתיר, משני צידי הרחוב. הרעיון שעומד מאחורי הפרויקט הוא עידוד קריאה ויצירת שיגרה של שאילה והחזרת ספרים נגישה לכל אחד. הנוסעים ייקחו ספר בעת הגעתם לתחנה ויחזירו אותו בתחנה אחרת. מובן כי ניתן להשאילם הביתה, והעירייה סמוכה ובטוחה כי יחזירו אחרי שיקראו ובעיקר מזמינה את התושבים להביא לספרייה בתחנות ספרים משל עצמם.

נסיה שטרסבורג מנהלת השיווק של האגף לתרבות וספורט אשר מובילה את הפרויקט אמרה כי בשלב הראשון הותקנו שש ספריות בתחנות אוטובוס לאורך רחוב ויצמן מהתחנה המרכזית עד כיכר העיר, משני צידי הרחוב.בשלב הראשון הספרייה העירונית דואגת למלא את המדפים בספרים בנושאים שונים להנאת הנוסעים.

דניאל שושן, מרצה בכיר בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון ואמן: "ספריית תחנות האוטובוס היא פרויקט אמנותי במימון עצמי במטרה לחולל שינוי תודעתי קטן בשימוש בחלל ציבורי ולבחון את השאלה כיצד שותלים במרחב יצירת אמנות שלא 'יתרגלו אליה'. בכוונה תחילה היצירה אינה "חתומה" בידי האמן. היוצרים אינם מזדהים בשמם בפעולת האמנות ולא משאירים עקבות מזהים ולא הוראות הפעלה או הנחיות פדגוגיות מה ואיך לקרוא. לא באנו ללמד את בני יהודה ספר ואנחנו לא מבקשים מאומה מהמשתמשים".
הפרויקט התחיל כפרויקט ניסיוני בסביבה אורבנית. מנסים לבדוק כיצד המערכות בעיר
עובדות. עמית מטלון ואנוכי בנינו עוד מערכת נוספת ונכנסנו לתוך המערכות הקיימות, העירונית, התחבורתית ומערכת האוטובוס. הלבשנו גוף זר מבחינה קונפסטואלית, הספריה ואנחנו חושבים, מניסיוננו שהעיר, תתפעל את הספריות האלה באופן עצמאי. זאת אומרת התושבים יתרגלו לקחת ספר להחזיר אותו ואולי להוסיף. בנינו ספרייה בקמפוס של הטכניון ואנשים החלו להניח את עבודת התזה שלהם בספרי עיון ולקחת עבודות תזה של אחרים.
באזור החרדי בשכונת זיו אנשים החלו לשים ולהחליף קלטות וספרי קודש.
לעומת זאת בצד השני של השכונה החלו לשים ספרי ילדים, ספרות כללית וקלטות. פתאום אנחנו מזהים את סוג האוכלוסיה וכך זה מתאזן.

יהודה בן-חמו, ראש העיר : "עיריית כפר-סבא מחדשת כל העת ויוצאות ביוזמות ייחודיות הקשורות להוואי העירוני הייחודי שלה. כפר-סבא העיר מזוהה כעיר שתושביה מעורים בסביבתה, אינטליגנטיים, שוחרי תרבות ושוחרי סביבה. על מנת לתת מענה לצרכים של התושבים יצאה העירייה ביוזמה של הנגשת הספרים לתושבי העיר ועידוד הנסיעה בתחבורה הציבורית, כחלק מאג'נדה של עיר בריאה, ירוקה ובת קיימא."

מיכל גאולה, מנהלת הספרייה העירונית : "הספרייה העירונית יוצאת אל המרחב הפתוח כחלק מתפיסה כוללת של שילוב חווית הספר בחיי היום יום. אני מזמינה את התושבים להביא ספרים מביתם לתחנות וכמובן מזמינה את הנוסעים לשאול ספר לדרך."

לוח מרקט כפר-סבא
האפליקציה של עיריית כפר-סבא