עיריית כפר סבא הפסיקה כבר לפני שנתיים להשתמש בחומרי הדברה, שנחשפו השבוע כמזיקים לבריאות הציבור

20/03/2017

כעיר בת-קיימא, אשר פועלת עפ"י עקרונות אג'נדה 21 לפיתוח בר-קיימא החליטה העיר כפר סבא לפתח מדיניות מחמירה לגינון בר קיימא והפסיקה את השימוש בחומר הריסוס ראונדאפ , שהתגלה כמסוכן לציבור.

כבר לפני כשנתיים החליטה עיריית כפר סבא באמצעות אגף איכות הסביבה להפסיק את הריסוס העירוני בכל העיר,  במטרה לטפח סביבת חיים בריאה יותר לתושבים ולמגוון המינים החי והצומח בעיר. החלטה זו נחשבת להחלטה פורצת דרך בישראל וכפר סבא היא העיר היחידה והראשונה בארץ, שאימצה מדיניות גורפת להפסקת שימוש בריסוס קוטל עשבים. החלטה זו היא חלק מתכנית רחבה לגינון בר קיימא, הכוללת גם מעבר לצמחייה רב שנתית וצמחיה מקומית, שימור מגוון מינים מקומיים, הצטיידות במערכות חכמות לחיסכון במים, וכן שימוש בחיפוי עץ גרוס, המפחית אידוי מי השקיה, מסייע לחיסכון במים ומעשיר את הקרקע. בנוסף, עיריית כפר סבא מפעילה תכניות חינוכיות וקהילתיות להעמקת הידע והגברת המעורבות של תושבי העיר ביישום המדיניות לגינון בר קיימא ושימור טבע עירוני.

נושא זה עלה בשנית לכותרות לאחר שהשבוע, נחשפו מסמכים שמעוררים שאלות לגבי בטיחותו של קוטל העשבים הנפוץ בעולם, ראונדאפ, שמייצרת ענקית הכימיקלים מונסנטו בעקבות משפט הציבורי שמתנהל בארה"ב בימים אלה. קוטל העשבים הוא מוצר הדגל של מונסנטו, ובכל העולם משתמשים בו למטרות שונות, החל מגינות ביתיות ועד גידולים חקלאיים . עד לאחרונה הוא נחשב לבטוח יחסית. אולם, במסגרת המשפט המתנהל בימים אלו הוצגו מסקנותיה של קבוצת מומחים בינלאומית, שחבריה טענו כי המרכיב העיקרי בראונדאפ עלול לגרום לסרטן.

לדברי צביקה צרפתי סגן ומ"מ ראש העיר: "עיריית כפר סבא רואה את עצמה כחלוצה ומובילת דרך בכל הקשור להטמעת נושאי קיימות ושמירה על הסביבה. לפני כשנתיים לקחנו החלטה להפסיק להשתמש בחומרי הדברה והנה היום אנו מגלים כי זוהי ההחלטה הטובה ביותר שיכולנו לבצע לאור המחקר החדש המעיד על חומרים אלו כמזיקים לבריאות האדם".