לראשונה בכפר סבא תלמידים לומדים ביומימיקרי

לראשונה בכפר סבא תלמידים לומדים ביומימיקרי

11/01/2018

מחלקת קיימות בעיריית כפר סבא בשיתוף היחידה האזורית לאיכות הסביבה פתחה בתכנית חדשה בחטיבות ביניים ללימוד ענף מדעי שעוסק בחיקוי הטבע

התלמידים בתוכנית וצוות המורים יצאו לחקור את סביבת בית הספר

עיריית כפר סבא בהובלת אגף איכות הסביבה, מחלקת קיימות, בשיתוף היחידה האזורית לאיכות הסביבה, פתחה בתכנית חדשה המועברת בשלוש חטיבות ביניים בעיר: אלון, בר לב ושז"ר. התכנית המדוברת עוסקת בענף המדעי, ביומימיקרי, שמנסה לחקור את אופן פעילותו של הטבע במטרה לחקותו ובכך לפתור בעיה אנושית. כמו כן, ענף זה מעודד פתרון בעיות בדרכים מקיימות.

התלמידים, מכיתות ז'- ט', והמורים המשתתפים בתכנית המדוברת מלווים לאורך כל השנה על ידי מדריכה מקצועית מטעם היחידה האזורית לאיכות הסביבה. במסגרת התכנית יתקיימו מספר מפגשים לאורך השנה במסגרתם: תתקיים פעילות היכרות וגיבוש הקבוצה; הכרת המושגים הבסיסיים בענף מדעי זה; התלמידים יכירו דוגמאות למקרי חקר, ויבחרו פרויקט משמעותי המעסיק את חייהם ויחקרו אותו למציאת פתרון אקולוגי; יבצעו ניסוי. במפגש הראשון, שהתקיים לאחרונה, התלמידים וצוות המורים נחשפו לתכנית על ידי הצגת המושג ביומימיקרי, ויצאו לחקור את סביבת בית הספר במטרה לבחון את הטבע המקומי ואת האורגניזמים מהם אנו יכולים ללמוד כה רבות.

צילום תקריב של פרפר שנאסף ע"י תלמידי התוכניתמאז ומעולם האדם התבונן בטבע וקיבל ממערכותיו החכמות השראה. כיום, כאשר משאבי הטבע הולכים ואוזלים, נעשה צעד נוסף ומשמעותי לקידום פיתוח טכנולוגיות ומוצרים תוך הסתכלות על מודלים טבעיים המתמודדים עם אותן בעיות בצורה יעילה ואנרגטית שאיננה מזהמת את הסביבה.

יהורם לוי, מנהל מחלקת על יסודי באגף החינוך, "החינוך לקיימות הוא מיזם מבורך שחשוב שיהיה חלק אינטגראלי מתכנית הלימודים. יישום החינוך לקיימות באזור המגורים של התלמידים, מעלה את רמת המודעות של התלמידים לנושא, ומחזק בהם את תחושת השייכות לסביבה בה הם חיים. תהליך הלמידה הינו תהליך חקר המפתח כישורים של לומד עצמאי, יזמות ומעורבות חברתית. אני מברך על היוזמה ומקווה שעוד בתי ספר יצטרפו לתכנית".

הדס קרואני, רכזת חינוך לקיימות בעיריית כפר סבא, "אני מאמינה שהחינוך לקיימות מתחיל בבית- בהיכרות אינטימית של הסובב ולקיחת אחריות על הסביבה המקומית. באמצעות תכנית "ביומימקרי", אנו מעודדים את התלמידים להכיר את הטבע הנמצא בסביבתם, ללמוד אותו ולהעריך את הקיים. כולי תקווה שהתוכנית תלך ותתרחב בשנים הבאות ותפתח אפיקים חדשים לשיתופי פעולה עם החינוך העל- יסודי".

אורית אמר, מדריכה מקצועית מטעם היחידה האזורית לאיכות הסביבה, "נפלא ומרגש לראות את התלמידים רואים  כאילו בפעם הראשונה עץ וחושבים איך הוא מעלה מים מטמיע סוכרים ועוד. התכנית מאפשרת לתלמידים להיות יצירתיים ולחשוב מחוץ לקופסה. המורות מגלות סקרנות ופליאה רבה מהנושא יחד מובילות את התלמידים לתערוכה בה  יציגו ממצאי המחקר".