12/07/2016
עיריית כפר סבא קוראת לתושבים לקחת חלק בהיסטוריה (הגדל תמונה)

סיפור המעברה שנעלמה

עיריית כפר סבא קוראת לתושבים לקחת חלק בהיסטוריה

*תושבים שהתגוררו בעברם במעברות, מוזמנים  להציג את סיפור ילדותם ולשפוך אור על ההווי וחיי היום יום במעברה שנעלמה בין לילה. סיפורים נבחרים יוצגו על הבימה בערב נוסטלגי ומרגש .

עיריית כפר סבא קוראת לתושבי העיר הוותיקים שהתגוררו שנות ה 50 במעברות, להשתתף בערב מחווה נוסטלגי וייחודי שיתקיים  בתחילת חודש ספטמבר בהיכל התרבות בעיר. את ערב המחווה שזכה לשם 'צנע צנע' ינחה יוסי אלפי, מספר סיפורים וותיק שאף יזם וייסד את פסטיבל מספרי הסיפורים הלאומי הפועל למעלה משני עשורים. תושבים שהתגוררו בעברם במעברות, מוזמנים  להציג את סיפור ילדותם ולשפוך אור על ההווי וחיי היום יום במעברה שנעלמה בין לילה סיפורים נבחרים יוצגו על הבימה בערב נוסטלגי ומרגש. לקראת ערב המחווה יתקיים מפגש עם תושבים אשר מעוניינים לספר את סיפורם. התושבים מוזמנים לפנות למרכז גלר לפגישה אישית עם יוסי אלפי.

תחילת שנות החמישים, מדינת ישראל בשלבי הקמתה. 900,000 אלף עולים מגיעים בשנה אחת וממוקמים במעברות. מאה ושלושים מעברות הוקמו בארץ. אחת הבודדות מבניהן, ש'נעלמה' מהנוף אחרי כשלוש שנים בלבד, הייתה מעברת כפר-סבא. המעברה שכונתה בראשיתה 'מחנה עבודה מאוהלים' הוקמה ביוני 1950 והייתה בין הראשונות בארץ. סופה של מעברת כפר-סבא היה דרמטי ויוצא דופן. באחד מלילות פברואר 1953 הגיעה במפתיע למעברה שורת משאיות צבאיות. חיילים ושוטרים העמיסו עליהן מאות משוכני האוהלים. הופצה שמועה כי צפויה התקפה של כוחות ערבים מעבר לגבול הקרוב ולכן בפקודת הצבא יש להרחיק מהמקום את האנשים לאלתר וכך בליל חורף, ללא הסברים, פוזרו העולים במקומות שונים בארץ עדי ראייה סיפרו על בהלה נוראה בקרב העולים שנאלצו לקום ולעזוב את ביתם בין רגע ללא זמן לארוז את חפציהם. פרשת הגירוש הלילי הפתאומי זכתה לתיעוד רחב בעל-פה. ההתרחשויות הדרמתיות סופרו ע"י ה'מפונים' מדור לדור ובעזרתם ניתן לשחזר את האירוע שהתנהל כמו מבצע צבאי לכל דבר באמצעות משטרה וחיילים, ושנחת על תושבי המעברה בלא הכנות מוקדמות והותירם ללא חפצים ועם תחושות בהלה ותסכול.

לדברי יהודה בן חמו ראש העיר כפר סבא: "אני שמח ונרגש לארח בעירנו את ערב המחווה "צנע צנע" שמוקדש כולו לסיפורם של אנשי המעברות הוותיקים שרובם תושבי העיר בהווה. אנשים אלו מהווים אבני דרך משמעותיים מאוד בסיפורה של העיר וסיפוריהם הם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של מדינת ישראל ושל כפר סבא בפרט. אני חושב שלתיעוד ושימור מורשת העיר יש חשיבות עליונה, ואני אשמח לפגוש באופן אישי כל אחד ואחת מתושבי המעברה הוותיקים ולשמוע את סיפוריהם המרתקים".

לוח מרקט כפר-סבא