4/09/2016
נלחמים בחדקונית ההרסנית

• עיריית כפר סבא מוסיפה לפעול למניעת פגיעת 'חדקונית הדקל האדומה'.

• מדובר בחיפושית הנחשבת לאחד המזיקים הקשים של הדקלים שפגיעתה יכולה להביא לקמילתו של העץ

בחודשים האחרונים ניזוקו עצי תמר רבים בכל רחבי הארץ כתוצאה מהתפשטותה של "חדקונית הדקל האדומה", חיפושית הפוגעת באופן קשה בעצים מסוג  "דקל קנרי" (תמר קנרי) ולעיתים גם בעצי דקל נוספים כגון "תמר מצוי" ועוד. חדקונית הדקל גורמת לעצים פגיעה קשה, ובמקרים רבים אף מביאה למותו של העץ.

עיריית כפר סבא מבצעת בימים אלה פעילות נרחבת לטיפול ולהדברה בעצי הדקל הקנרי ובעצי התמר המצויים בשטחים הציבוריים בהתאם להנחיות משרד החקלאות, על מנת למנוע ככל הניתן את פגיעתה של החיפושית בעצי הדקל הפזורים בגנים , בשדרות וברחובות העיר. חשוב לציין כי, הטיפול הינו משולב וכולל הן כריתה של העצים המתים ופינויים והן הדברה מניעתית לדקלים החיים על מנת לחסנם בפני המזיק. כל הפעולות מתבצעות עפ"י הנחיות משרד החקלאות (משרד החקלאות ופיתוח הכפר) וע"י אנשי מקצוע המומחים בעניין זה. ברחבי העיר ננקטות פעולות מנע מזה למעלה משנה עם תחילת המתקפות על עצי דקל באזור מרכז הארץ. נכון להיום טופלו כלל העצים מסוג דקל קנרי והתמר המצוי במרחב הציבורי ברחבי העיר, כ-600 במספר, בהחדרת תמהיל המונע חדירת המזיק לליבת העץ הן כטיפול מניעתי והן טיפול בעצים אשר לצערנו כבר נפגעו. בדרך זו הצליחה העירייה לצמצם את הפגיעה בעצים ובתקווה שיתגברו על המזיק. טיפול מונע שיתבצע בזמן ימנע נזקים לעץ כמו כן נזקים בטיחותיים ופגיעה באדם כתוצאה מהתייבשות העץ וסיכון שהעץ יקרוס ויגרום לנזקים ברכוש בתשתית ובאדם. כמו כן חשוב לציין כי התופעה נרחבת כיום בערים רבות וכי אלפי עצים להערכתנו נפגעו ברחבי הארץ.

באשר לעצים המצויים במרחב הפרטי, חשוב להבין כי מדובר בסוגיה מורכבת והטיפול כיום מאושר אך ורק על ידי מדבירים מוסמכים על ידי משרד החקלאות. עצים במרחב הפרטי שלא יטופלו עלולים להדביק את העצים במרחב הציבורי ולכן אנו רואים חשיבות רבה בטיפול בעצים במרחב הפרטי. על מנת שהטיפול יהיה יעיל ומוצלח וניתן יהיה להמשיך וליהנות מעצי הדקל ומהמראה המיוחד שהם תורמים לעיר, נדרשים התושבים  לשיתוף פעולה מלא בעניין זה בחצרות הפרטיות.

ראש העיר כפר סבא יהודה בן חמו אמר כי: "כעיר ירוקה השומרת בחרדת קודש על העצים שמנו לנו למטרה להשתלט על המזיק ההרסני שמאיים לפגוע בעצי הדקל היפים בעיר. אני קורא לכל התושבים לבצע טיפולי מנע על מנת למגר את התפשטות המזיק ומזמין אותם ליצור קשר עם מחלקת גנים ונוף לקבלת תדרוך מקצועי".

מתוך כך, מפרסמת מחלקת גנים ונוף הנחיות לתושבים:

כיצד יודעים שהעץ נפגע?

כשמדובר בדקל קנרי, בשלב הראשוני ניתן לזהות נפילה של כפות הדקל באזור לולב העץ ואף שינוי בסימטריה האופיינית לעצי הדקל ,כך שנוף העץ מקבל נטייה מסוימת. בפגיעה נרחבת יותר בעץ, תתרחש התייבשות ונפילה של כל כפות הדקל. לעומת זאת,  כשמדובר בתמר מצוי, לא ניתן לזהות סימנים על נוף העץ, אלא יש לבצע בעץ פעולות מניעה באמצעות מדביר ע"י טיפולים יזומים עפ"י הנחיות משרד החקלאות.

במצב הדברים הנוכחי, על כל בעלי הדקלים בחצרות הפרטיות, בין אם מדובר בדקל קנרי ובין ומדובר בתמר מצוי , גם כשהם נראים בריאים ,חשוב לטפל בהם ע"י אנשיי מקצוע לצורך מניעה וזאת עפי ההנחיות של משרד החקלאות.

באשר לעצי הדקל המתים המהווים סיכון לסביבה הן מבחינת הפצת המזיק והן מבחינת סכנת הקריסה, עיריית כפר סבא דורשת לבצע כריתת הדקל על פי הנחיות משרד החקלאות ופיתוח הכפר ובהקדם האפשרי.

בשל חשיבות הנושא ,בכוונת העיריה לאכוף זאת, וכל דקל יבש שגורמי המקצוע יזהו בחצרות הבתים, יועבר לטיפולו של הפיקוח העירוני לשם מתן דרישה לכריתת הדקל והסרת המפגע.

למען הסר ספק, כל כריתת דקל מחויבת בהגשת בקשה ע"ג טופס מיוחד אותו ניתן למצוא באתר הקרן הקיימת לישראל שהיא הגוף המוסמך לאישור כריתות בארץ.

דקל קנרי פגוע:

כך נראית החדקונית: