צריף הסנדלר בכפר סבא יפתח לציבור בחוהמ"ס

צריף הסנדלר בכפר סבא יפתח לציבור בחוהמ"ס

29/09/2016
צריף הסנדלר בכפר סבא יפתח לציבור בחוהמ"ס (הגדל תמונה)

הצריף יפתח בחוהמ"ס ובו יוכלו המבקרים לצפות בלמעלה מ 400 פרטים בניהם; כלים  מהמאה ה- 18 שהביא הסנדלר-אורטופד יהושע הוכמן מפולין; כלי עבודה, תמונות, נעליים ישנות ועוד.
במהלך חוהמ"ס, יתקיימו סדנאות יצירה ולימוד על מלאכת הסנדלרות

עיריית כפר סבא באמצעות המוזאון העירוני יפתחו את צריף הסנדלר לרווחת התושבים במהלך חול המועד סוכות. בצריף יוכל הקהל להתרשם מהמיצגים החדשים ובניהם; למעלה מ 400 פריטים הממחישים את מלאכת הסנדלרות שהייתה נהוגה בעבר. רבים מהפרטים הביאו הסנדלרים מפולין והם כעת מוצגים לציבור הרחב.

הציבור מוזמן להגיע ולהתנסות בחוויה העוסקת במלאכת הסנדלרות; הורים, ילדים סבים וסבתות מוזמנים להכין נעליים וללמוד על אומנות הפודיאטריה (כף הרגל).

כמו כן, בצריף יהיה ניתן ללמוד מפי המדריכים על חשיבות כף הרגל לבריאות האדם. באופן מטאפורי יוצגו אישים דגולים שפעלו למען העיר בעבר והותירו עקבותיהם למען הדורות הבאים, אשר לכבודם הותקנו שלטי מידע ומיצג אומנותי בעקבות אל סיפורם; אידה פריבר, אברהם דרויאן ודניאל קפלן.

פתיחת הצריף העתיק, מהווה קטליזטור להחייאתו של מתחם ה'חאן' ממנו ניתן לצאת לסיור אל העבר; האקליפטוסים, המונצחים בסמל עירנו, ברחוב הרצל, בית נורדשטיין, חצר השוק וכל מה שנמצא ברדיוס מתחם החאן.

רקע היסטורי: בצריף, בו שכנה הסנדלרייה של הסנדלר-אורטופד יהושע הוכמן, מוצגת מלאכת הסנדלרות כפי שנהגה במושבה מאמצע המאה ה-20 ועד סופה. יהושע, בן פרץ ורוזה הוכמן, נולד בשנת 1906 בעיירה פיאסקי שבחבל לובלין. עם גיוסו של אביו לצבא הצאר הרוסי במלחמת העולם הראשונה (1918-1914), נאלץ יהושע בן השמונה לעזוב את לימודיו בחדר ולהירתם לפרנסת המשפחה כשוליה לסנדלר. יהושע התמיד והתמחה במקצוע, והיה לסנדלר מוביל באזור פיאסקי. בשנת 1939 כבר היה בעל בית מלאכה ובו תריסר עובדים. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נדד יהושע עם אשתו ושני בניו הקטנים בעקבות הצבא האדום שנסוג מפולין לרוסיה. כאן החל מסע רב תהפוכות, שתחילתו בצפון הארקטי, אמצעו שירות בצבא הרוסי, רעב, קור ובדידות, וסופו בשנת 1950 בעליית המשפחה לישראל והגעתה למעברה נוה ימין בכפר-סבא.

כעבור שנה החל יהושע לעבוד בחצר חנות הנעלים המקומית (החנות של פיזמן) ולפתח שיטות חדשות לתפירת נעלים אורתופדיות, וזאת ללא כל הכשרה מקצועית פורמלית בתחום זה.

בשנת 1956, נפל בנו בכורו מנחם הוכמן ז"ל, בעת מילוי תפקידו בחטיבת גבעתי. לאחר כשנתיים הקימה העירייה עבור יהושע הוכמן את הצריף ברחוב הרצל, בו עבד מאז כמעט עד סוף חייו. יהושע הקדיש את חייו לפיתוח אומנותו כסנדלר המושבה וראה ערך עליון במתן שרות לקהל הלקוחות שפנו אליו מכל קצוות הארץ בבעיות אורתופדיות שונות.

אהבת הבריות שלו, צניעותו הרבה ונחישותו למצוא פתרון לכל רגל הפכו במשך השנים את הסנדלרייה למוסד ידוע ומוכר, שבו נפגשו לדון בנושאים שונים כמו ספרות יידית, שהייתה קרובה מאוד לליבו של יהושע וכן לשיחות חולין. בנוסף ללקוחות הגיעו אנשי חינוך רבים, שביקשו להתרשם ולהכיר "פיסת היסטוריה" זאת, אשר משמרת אחת מהמלאכות היהודיות המסורתיות, הנעלמות מהעולם בימים אלה.
בגיל 95, לאחר 87 שנות עבודה רצופה, פרש יהושע מעבודתו, אך המשיך לנהל חיים עצמאיים עד מותו בסוף שנת 2005.

יהודה בן חמו ראש העיר כפר סבא: "צריף הסנדלר מהווה אבן דרך בהיסטוריה של העיר כפר סבא. זכור לי כי עוד בהיותי נער נהגתי לפקוד את המקום ולהתרשם מהמראה האותנטי שלו. אני קורא לקהל הרחב להגיע בחול המועד סוכות וליהנות מחוויה בלתי נשכחת שמשלבת עבר, הווה ועתיד".

ביום שישי, 21.10, במהלך חוהמ"ס, בשעה 10:30, מזמין מוזאון כפר סבא את הציבור הרחב להשתתף וליהנות מפעילות מגוונת.