המשרד להגנת הסביבה בתגובה לוועד הפעולה נגד זיהום אויר במזרח כפר סבא:

המשרד להגנת הסביבה בתגובה לוועד הפעולה נגד זיהום אויר במזרח כפר סבא:

12/12/2016

"אנו מכירים היטב את נושא מפגעי הריח ומשקיעים משאבים רבים בניסיון למצוא פתרונות למניעתם, מדובר בנושא מורכב, בוודאי כאשר מדובר במספר מקורות שונים ומגוונים"

ראש העיר כפר סבא יהודה בן חמו הודה לשר להגנת הסביבה על המכתב והזמין אותו לסיור בעיר על מנת שיוכל להכיר את הנושא מקרוב

לבקשת העירייה, בכוונת המשרד לבצע דיגום סביבתי מקיף. מועד הדיגום, המתוכנן לימים הקרובים, נמצא בתיאום מול העירייה.

לאחר פניות חוזרות ונשנות של עיריית כפר סבא לרבות פניות אישיות של ראש העיר יהודה בן חמו, של ראשי רשויות נוספים מהסביבה ושל תושבים מודאגים, הגיב המשרד להגנת הסביבה על מכתב שנשלח לו מטעם וועד הפעולה נגד זיהום אויר במזרח כפר סבא.  על המכתב חתום גדעון מזור מנהל המחוז שכתב לתושבים "כידוע לכם, המשרד להגנת הסביבה משקיע משאבים רבים ומגוונים בניסיון לאתר את מקורות המפגעים ואנו מודעים כי בשלב זה עדיין קיימים מפגעים הדורשים טיפול".

לדברי יהודה בן חמו ראש העיר כפר סבא: " אני שמח על המכתב ומברך את שיתוף הפעולה עם המשרד להגנת הסביבה. נראה כי נעשית עבודה מקיפה בנושא וכולי תקווה כי נוכל להרגיש בתוצאות בקרוב. עיריית כפר סבא ואני העומד בראשה, עומדים לצד התושבים במחאתם נגד מפגעי הריחות ואנו עושים ככל העולה בידנו להתגבר על המפגעים, אי לכך בהמשך למכתב, הזמנתי את השר להגנת הסביבה לסיור בעיר על מנת שיוכל להכיר מקרוב את הנושא".

במכתב פירט מזור את מגוון הפעולות שעושה המשרד למען מניעת הריחות בחזיתות השונות. כך לדוגמא: בנושא מניעת השריפות,  המשרד פועל באופן יזום ואינטנסיבי למניעת השלכות פסולת ביישובי המשולש הדרומי,  לרבות חלוקת מיכלי איסוף פסולת, מעורבות מעמיקה בהסדרי איסוף הפסולת והקצאת תקציבים לתגבור מערך הפיקוח והאכיפה במשולש הדרומי.  מדובר בפרויקט גדול ומקיף, שנמצא עדיין בשלבי יישום. בימים אלו הושלם מהלך הקליטה וההכשרה של המפקחים שנקלטו במסגרת הפרויקט והם החלו בפעילות הפיקוח והאכיפה. מפקחים אלו הונחו להפנות בשלב ראשון את עיקר המשאבים למניעת שריפת פסולת בשטחים הפתוחים וכמו כן לבצע פיקוח גם בשעות לא שגרתיות. בנושא השריפות בתחום הרשות הפלסטינאית הדגיש מזור כי הנושא הועבר לטיפול המנהל האזרחי, וציין  כי ישנו מקור משמעותי לזיהום אוויר מבעירות פנימיות באתר פסולת ישן הצמוד לקלקיליה.  המנהל האזרחי מצדו, עדכן כי ביצע פעולות כיבוי מידיות,  והוא ממשיך במעקב על האתר והכנות נדרשות לפעולות לכיבוי קבוע של הבעירות.

באשר למט"ש דרום שרון מזרחי לטענת מזור, בנייתו נמצאת בהליכי הקמה מתקדמים זאת  לאחר התערבות אכיפה נמרצת של המשרד להגנת הסביבה . "מדובר בהקמת מתקן גדול ומורכב, והמשרד מקיים מעקב רצוף וצמוד אחר התקדמות העבודות והאפשרויות לצמצם את לוחות הזמנים. על פי כל הידוע למשרד כעת, תחילת הרצת המתקן צפויה במחצית 2016 . המשרד ימשיך במעקב הצמוד על מנת לוודא שהעבודות תבוצענה במהירות האפשרית ובאיכות הנדרשת". לאחר מכן התייחס מזור גם למט"ש כפר סבא- הוד השרון שהיווה בעבר מקור למטרדי ריח באזור ואמר " לפני מספר שנים הושלם מהלך מורכב של קירוי וסגירת כל המתקנים המהווים פוטנציאל למטרדי ריח, וכמו כן התקנת מערכות מתקדמות לנטרול ריחות. עקב הוספת מתקנים ומערכות אלו, שאינן קיימות במרבית המתקנים הדומים בארץ, פסקו התלונות על מטרדי ריח מפעילות המט"ש".

בנושא הריסוסים החקלאיים, הדגיש מזור כי עד כה לא אותרו אירועים בהם מטרדי ריח בשכונה נגרמו כתוצאה מפעילות לא תקינה של חקלאים.  יחד עם זאת ועל מנת למנוע אפשרות לתופעה מסוג זה,  מארגן המשרד ביחד עם משרד החקלאות ומועצה אזורית דרום השרון מפגש עם כל החקלאים שבאים במגע עם השכונות במזרח כפר סבא.  זאת, לצורך הדרכה וחידוד ההנחיות והדרישות למניעת מפגעים מפעילות חקלאית. עם זאת, בעקבות פניית העירייה והתושבים, המשרד התחייב לתגבר את פעילות הפיקוח על המתקן, על מנת לוודא את פעילותו התקינה ומניעת מטרדי ריח.

לקראת סיום התייחס מזור למפעל טבע וטען כי המפעל נמצא תחת פיקוח המשרד  שבוחן את האפשרות של היותו גורם פוטנציאלי למטרדי ריח . בהקשר זה אמר כי: "המפעל נמצא תחת פיקוח קבוע , לרבות בעת ביצוע דיגומי אוויר לארובות המפעל, ודודי קיטור. כמו כן, המשרד חייב את המפעל להתקין מערכת ניטור רציף לארובות, ובימים אלה מבוצעות בדיקות נוספות של המשרד על מנת לוודא מניעת מפגעים מפעילותו".

את המכתב חתם מזור בפנייה לתושבים: "אציין כי משרדנו מודע לרמת המפגעים הגבוהה ומשקיע את כל המשאבים הנדרשים לטיפול בנושא. כאמור לעיל, איתור מפגעי איכות אוויר והטיפול בהם הינו תהליך מורכב, ובמקרים רבים אורך זמן.  המשרד מחויב לטיפול בנושא וימשיך בביצוע כל הפעולות הנדרשות, לרבות ביצוע סיורים, מדידות, ניטורים והפעלת סמכויות."