תלמידי בית חינוך "יצחק שדה" בכפר סבא ערכו טקס לציון 100 שנים לגירוש יהודי תל אביב- יפו לכפר סבא

29/03/2017

תלמידי כיתות ו' מבית החינוך "יצחק שדה" ערכו טקס לזכרם של מגורשי יפו תל אביב בגן הזיכרון בעיר.

השנה מציינים  100 שנים לאירוע הדרמטי, שהתקיים בזמן מלחמת העולם הראשונה באביב 1917, במהלכו גורשו תושביה היהודים של  תל אביב- יפו על ידי הטורקים ונדדו למספר מושבות בארץ, ביניהן כפר סבא.  המגורשים שוכנו במקלט זמני ביער אוסישקין שנמצא בשולי המושבה כפר סבא. הם בנו סוכות שנבנו מעצי אקליפטוס וחיו בתנאים סניטריים ירודים ביותר אשר גרמו למחלות שהביאו לתמותה של כ – 250 איש.

הנפטרים נקברו בבית הקרבות הישן, אך במהלך המלחמה הוחלט לקבור אותם בחלקה משותפת ליד בית הקברות הצבאי – בגן הזיכרון בכפר סבא. כשהסתיימה המלחמה וקמה מדינת ישראל הם זכו למצבות, אולם רק מעטות מהן נושאות עליהן כיתוב או מידע אודות הנפטרים.  בשנת 2009, במלאת 100 שנים לעיר תל אביב, החליטה עיריית כפר סבא לשנות את שם רחוב הטייסים בעיר לרחוב "תל אביב-יפו", לזכר המגורשים, שהתגוררו בחורשת אוסישקין הסמוכה. בתמורה לכך שונה בעיר תל אביב רחוב בשכונת נווה צדק ל "כפר סבא" .
תלמידי כיתות ו' ערכו טקס מרגש בנוכחות נציגי העירייה וקראו קטעים שכתב נחום גוטמן, אשר שהה עם משפחתו שגורשה לכפר סבא.

צביקה צרפתי מ"מ וסגן ראש העיר אמר כי,  "אני שמח  שתלמידי בית הספר "יצחק שדה" לומדים את ההיסטוריה של העיר והארץ,  מכבדים את זכרם של הנספים ומקיימים הלכה למעשה את האמרה  'עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל".

מירב נובורטי מנהלת בית החינוך "יצחק שדה", "בית הספר שלנו לקח על עצמו משימה חינוכית ערכית  לזכור ולהזכיר את פועלם של מי שאינם אתנו היום, לכבד את התרבות וההיסטוריה של עמנו.  זו מסורת רבת שנים בבית חינוך 'יצחק שדה' בהמשך לטקס הקהילתי לזכר נפגעי מערכות האיבה".