לחצו על שאלה ברשימה מטה על מנת לצפות בתשובה:

שאלות ותשובות נפוצות - אפס פסולת

מה זה "קיימות” או "קהילה מקיימת"?

קיימות משמעה יכולתנו להתקיים באופן מאוזן, ללא פגיעה במשאבי הסביבה, כך שנוכל להשאיר לדורות הבאים אחרינו, ילדינו ונכדינו, קרקע, אוויר וסביבה דומים לאלה שקיבלנו. בכפר סבא אנו שואפים להיות "קהילה מקיימת".

למה חשוב כל כך להפריד פסולת?

פסולת מעורבת, שאינה ניתנת למחזור נשלחת להטמנה – זאת אומרת שקוברים אותה באדמה בצורה מוסדרת. כמות הפסולת המוטמנת גדלה ונפחי ההטמנה בארץ מצטמצמים. בשנים הקרובות חלק מהאתרי ההטמנה יהיו מלאים כך שבהחלט כבר צופים מצוקת מקום להטמנת פסולת בארץ.

בזבוז חומרי גלם - הרבה מהפסולת שמגיעה להטמנה מורכבת חומרי גלם שאפשר להשתמש בהם שוב באמצעות תהליכי מיחזור. אבל לשם כך חייבים להפריד אותם במקור מיתר הפסולת ולוודא שיגיעו למפעלי המחזור ולא למטמנה. הדבר נכון לנייר, זכוכית, קרטון, רבים ממוצרי הפלסטיק, טקסטיל, מוצרי אלקטרוניקה – וכמובן לפסולת האורגנית.

הפיכת מטרד למשאב- פסולת אורגנית יכולה להפוך לדשן (קומפוסט) המשמש לחקלאות, או להפקת ביו-גז המשמש אנרגיה חלופית, נקייה וידידותית לסביבה.

בנוסף, פליטה של גזי חממה רבים מקורם בפסולת. הפסולת האורגנית, כאשר מתערבבת עם שאר הפסולת ועוברת להטמנה, אינה מתפרקת כראוי ובתהליכי תסיסה אנארובים (פירוק ללא חמצן, כפי שקורה במטמנות), נפלט גז מתאן (CH4), שהוא גז חממה חזק פי 21 מפחמן דו חמצני (CO2). הפרדת פסולת אורגנית מהפסולת היבשה יצמצמו בצורה משמעותית את כמות הפסולת להטמנה ואת פליטות גזי החממה של העיר.

 

אז למה אין בכפר סבא פח כתום? האם האריזות שלנו הולכות להטמנה?

כדי להסביר למה אין בכפר סבא פח כתום, נתחיל מההתחלה - לפני מספר שנים, כאשר כל רשות התבקשה לבחור בין אימוץ הפח הכתום לאריזות או אימוץ הפח החום לפסולת האורגנית- כפר סבא בחרה בפח החום.

אנו מאמינים בכל ליבנו כי הפרדת הפסולת האורגנית היא צעד חשוב מאין כמוהו, שתורם ומקדם אותנו גם סביבתית (הפסולת האורגנית שלנו נשלחת לאתר קומפוסטציה והופכת לדשן) וגם כלכלית- כיוון שבאופן זה אנו מצמצמים את כמות הפסולת שאנו שולחים להטמנה ובכך את תשלום היטל ההטמנה.

כמובן, שאין זה אומר שהאריזות שלנו הולכות להטמנה!

על מנת שלא להכביד על המרחב הציבורי בפח נוסף וסבב פינוי נוסף, מצאנו פתרון להפרדת האריזות בתהליך שונה המוכיח עצמו כאפקטיבי ביותר.

בכפר סבא פסולת האריזות נזרקת לפח הירוק, המעורב.

משאיות איסוף הזבל שלנו מגיעות לתחנת מעבר בשם "מפעת" (בבני ציון), שם עוברת הפסולת של כפר סבא מיון ייחודי על ידי טרומל (סוג של תוף).

הטרומל קורע את שקיות האשפה, וזו עוברת דרך מערכת מסננות. המתכות (פחיות שימורים בעיקר) נשלפות ע"י מגנט, בקבוקים ואריזות שונות גם כן נשלפים החוצה - חלקם באופן מכני וחלקם בחילוץ ידני.

כל האריזות המחולצות נשלחות לטיפול בתאגיד "תמיר" לפי חוק מיחזור אריזות.

אנו העיר עם אחוזי המיחזור מהגבוהים בארץ בכל מסלולי הפסולת ונמשיך, בעזרת התושבים, להוביל את ישראל בדרך למיקסום תהליך המיחזור.

מה עם בתי הספר של הילדים שלי?

בכל בתי הספר וגני הילדים מפרידים אשפה ומקדמים תכנים חינוכיים בנושא צמצום האשפה בפרט ובקיימות בכלל. וכן במסגרות בלתי פורמליות שונות. אנו מאמינים ששיתוף הקהילה והנוער והילדים בפרט, משמש גורם משמעותי בהצלחת הפרויקט.

בכפר סבא, כל משרדי העירייה, בתי נוער וקהילה ומוסדות החינוך, מפרידים אשפה ומקדמים תכנים חינוכיים בנושא.

ומה אם אין לי מושג לגבי פריט מסוים ואני לא מוצא תשובה?

אם יש ספק, אין ספק! כל מה שלא בטוחים לגביו, לאחר שבדקנו טוב תחת הכותרת של "מה הולך לאן?" פה באתר, הולך לפח הירוק. הכי חשוב הוא לשמור על הפסולת האורגנית בפח החום נקיה, לכלוך הכי קטן שאינו מתאים, והדשן (קומפוסט) לא יוכל להיווצר כראוי.

באיזה שקית צריכים להשתמש לפסולת האורגנית? בשקית מתכלה?

חשוב להקפיד להשתמש בשקיות אטומות (לדוג' כמו שקיות לירקות בסופרמרקט) או כל שקית אחרת ללא חורים שהיא אטומה בתחתית, ולא בשקיות הגופייה שיש בהן בדרך כלל חורים. אין צורך להשתמש בשקית מתכלה משום שבתחנת המעבר מתבצע שלב מקדים בו פותחים את השקיות ומעבירים רק את התכולה האורגנית לקומפוסטציה.

מה עם חומרים אורגניים שמעורבבים בחומרים לא אורגניים (לדוג' עטיפות של ירקות, פלסטיקים של מוצרי חלב)?

יש חשיבות גדולה לאיכות ההפרדה. פסולת אורגנית שאינה "נקייה" מספיק, לא תוכל לעבור קומפוסטציה. בכל מקרה בדרך כלל מפרידים את החומרים הללו במהלך השימוש שבהם. במידה ולא ניתן להפריד, עדיף לשים הכל בפח הירוק של הפסולת היבשה, כדי למנוע זיהום של הפסולת האורגנית.

האם אפשר להכניס בשר לפח החום?

כשעושים קומפוסט בקומפוסטר בבית, רבים מהאנשים נמנעים מלהכניס בשר או מוצרי חלב ואף דגים, במקרה שלנו מדובר בקומפוסטציה במפעל שיכול להתמודד עם חומרים אלו בקלות. לכן אין בעיה להכניס בשר, דגים או מוצרי חלב (ללא אריזות כמובן) לפח החום.