רבותי ההיסטוריה חוזרת... עיריית כפר סבא מקימה פורטל היסטורי חסר תקדים בהיקפו

רבותי ההיסטוריה חוזרת... עיריית כפר סבא מקימה פורטל היסטורי חסר תקדים בהיקפו

16/04/2018

מדובר על אתר אינטרנטי נגיש לציבור הרחב, שמאגד בתוכו את כל ההיסטוריה של העיר.

בארכיון קיימים כ- 2.5 מיליון מסמכים, כרזות ותמונות שנאספו בארכיון העירוני לאורך 115 השנים שעברו.

חוגגים עצמאות 40 בכפר-סבא

בתמונה: חגיגות העצמאות ה -40 בכפר-סבא (צלם דניאל קפלן)

עיריית כפר סבא בהובלת מוזיאון כפר סבא ואגף המחשוב, משיקה פורטל עירוני היסטורי ראשון מסוגו. מדובר על אתר אינטרנטי נגיש לציבור הרחב, לקהילת האקדמיה, להיסטוריונים ולתושבי העיר. הארכיון מושק לראשונה, לאחר עבודה ארוכת שנים, ובמסגרת חגיגות ה- 70 למדינה ו- 115 לעיר כפר סבא.

מטרותיו הארכיון החדש היא שימור ותיעוד המורשת הכתובה של העיר, איסוף חומרי היסטוריה חדשים, הנגשת החומרים לציבור הרחב ולעודד מחקר בתחום.

הפורטל החדש שהוקם מאפשר חיפוש פשוט ונגיש, באמצעות מנוע חיפוש. ניתן להקליד מגוון רחב של מילות חיפוש, או לעיין בקטלוג הארכיון בתפריט העליון. בשלב זה, ניתן למצוא מידע על: ראשית המושבה, כרזות, ספרי פרוטוקולים ומאגר הלקוח מתוך הארכיונים האישיים של פנחס ספיר ושלמה אנגל. חשוב לציין כי כלל המידע עתיד לעלות לאתר.

בארכיון הפיזי קיימים כ- 2.5 מיליון מסמכים הכוללים, שמתוכם נסרקו כ- 30,000 מסמכים לפורטל החדש, ביניהם: מכתבים, ספרי פרוטוקולים, כרזות, יומנים, מחברות, תכניות בנייה, תמונות ועוד. בין הקבצים, נמנים גם מסמכים מלפני כ- 120 שנים. לארכיון תרומה חשובה לעבודתו השוטפת של מוזאון העיר ויחדיו פועלים הם למטרות השימור בעיר כגון הכנת תיקי תיעוד, איסוף מידע מוותיקי המושבה, ראיונות, תערוכות, כנסים.

צועדים בחגיגות העצמאות ה-14 לעיר

בתמונה: צועדים ביום העצמאות ה-14 בעיר, ברכת בנק הפועלים לעצמאות והפיכת כפר-סבא לעיר (1962).

הארכיון המקוון מגיע על רקע החלטת עיריית כפר סבא ב- 2012  להכין תכנית אב לשימור המורשת הכתובה של המקום שתכלול איסוף חומרים וסריקתם, כדי לספר סיפורו של מקום, לבחון את העבר, לזהות את ההווה ולתכנן את העתיד. נוסיף כי, תושבים המחזיקים במסמכים היסטוריים, מוזמנים להעביר אותם אל "מוזיאון כפר סבא" ולהיות חלק מבניית ההיסטוריה העירונית.

צביקה צרפתי, ראש העיר, "אנו גאים להגיש לציבור הרחב את הארכיון המקוון עליו עמלנו בשנים האחרונות. הפורטל החדש נגיש וניתן לחפש בו על פי מילות חיפוש ממש כמו מנועי חיפוש אינטרנטיים, או למצוא את המידע בקטלוג שהוכן מראש. אני מזמין את תושבי העיר להשתמש בארכיון, ללמוד על ההיסטוריה העירונית ואף להיות חלק ולהעביר אלינו מסמכים חשובים שבחזקתם. חג עצמאות שמח לכולם".

ירדנה ויזנברג, מנהלת מוזיאון כפר- סבא, "יום חגיגי הוא לתושבי העיר ולוותיקיה באשר הם, לראשונה מוזמן הציבור לצפות, לעיין ואף לקחת חלק במסמכים המתעדים ומספרים סיפורו של מקום. אודות לרבים שלקחו חלק בפרויקט חשוב זה, הצלחנו להביאו לכדי מימוש והדרך עוד רבה. הציבור מוזמן ליצור עמנו קשר ולקחת חלק במסע מרתק זה. המסמכים הם אוצרות המעניקים לכל תושב עוגן וגאווה על אשר נעשה וחזון לעתיד להיעשות".

הגופים והאנשים שעזרו ולוקחים חלק בפרויקט:  דני פייבל מנהל הארכיון, צוות ארכיון העירייה יובל קליין ועומרי אשל, מחלקת מוזאונים משרד התרבות, הספרייה הלאומית, חברת קיסופט בע"מ. מתנדבים- מיכל טל , אורית גרוסמן, חיליק לינדנברג, אורית קוזק. תומר גנדל, ענת וייזמן,  וכן מס' תלמידי תיכון במסגרת ההתנדבות העירונית.

לפורטל ההיסטורי החדש לחצו כאן

בתמונה למטה: כרזה המזמינה את תושבי העיר לחגוג את יום העצמאות ה-1.

כרזה היסטורית מיום העצמאות ה-1 בכפר-סבא

הנפת דגלים