תחרות אדריכלית: התחדשות עירונית ותכנון מרחב רחוב ויצמן

תחרות אדריכלית: התחדשות עירונית ותכנון מרחב רחוב ויצמן

לחצו על התמונה להגדלה:

עיריית כפר סבא ואגף הנדסה – מחלקת תכנון עיר, בשיתוף עם עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל (ע"ר) מכריזים על התחרות פומבית בין אדריכלים רשומים בישראל ואדריכלי נוף ומזמינים אותם להגיש הצעותיהם  לתכנון רעיוני  להתחדשות מרכז העיר כפר סבא - מרחב רחוב ויצמן.
כפר סבא,  שראשיתה יישוב יהודי בימי בית שני והמשכה מושבה קטנה כעבור אלפיים שנה,  הינה עיר
בעלת מאפיינים ייחודיים בנוף התכנון האורבני בארצנו . רחוב ויצמן , ליבה הפועם של המושבה של פעם, של העיר כיום, היווה מאז ומתמיד עורק ראשי להתרחשויות עירוניות, אם בהיבטים הכלכליים ואם החברתיים-   פעילות מסחרית, אירועי החגים, תהלוכות יום הזיכרון ויום העצמאות ועוד.
פעולתו הענפה של האדריכל המיתולוגי של העיר יוסף קולודני, אשר ראה חשיבות רבה בעורק חיים זה,  ביססה
את תוואי הרחוב כציר הולכי רגל, המשולב במבני ציבור  כחלק מה'רשת הירוקה' ייחודית לעיר.
על רקע צמיחתה של העיר בעשורים האחרונים והצפי לצמיחתה העתידית, בעידן שבו התחדשות עירונית
ועיבוי מרקמים ותיקים הינם צו השעה,  עיריית כפר סבא רואה חשיבת עליונה בהתחדשות ופיתוח מרכזה
הוותיק של העיר כמנוף לפיתוח חיים עירוניים ברי-קיימא - עוגן להתפתחותה וחוסנה התרבותי,  חברתי
וכלכלי של העיר, ומנוף  לביסוסה במרחב המקומי והאזורי.  המבנה הטופוגרפי של ציר רח' ויצמן יחד עם
התוואי הלינארי,  מאפשרים מבט חושף תמונת עיר ייחודית,  בה ישתלבו חדש עם ותיק תוך שילוב מערכות תחבורה ציבורית, כרקע לפעילות עירונית אינטנסיבית המתבססת על הרשת העירונית המקורית ויוצקת לתוכה צרכים עכשוויים. כיום מקדמת עיריית כפר סבא הכנתה של תכנית מתאר עיר כוללנית על פי החזון עירוני,  הרואה בכפר סבא עיר קומפקטית, איכותית,  מובילה בשרון במחויבות לקיימות,  בחיזוק ערכי הקהילה, חברה, תרבות, חינוך ואיכות סביבה, תוך הקניית חוסן כלכלי. על פי תכנית זו לציר ויצמן חשיבות רבה במערך העירוני והאזורי.
התחרות הרעיונית הפומבית, עליה הכריזה עיריית כפר סבא, תישפט בהליך שיבטיח את אנונימיות המשתתפים. התחרות היא תחרות חד שלבית כאשר חבר השופטים והמזמין שואפים לסיים את הליך השיפוט בשלב שיפוטי אחד ועל בסיס החומר המוגש לתחרות. ההצעה הזוכה תתווה את אופי המקום ובכוונת העיריה להציע לזוכה הסכם להכנת תכנית פיתוח חלקית או כוללת למרחב רחוב ויצמן  , תוך התייחסות למיקומו הייחודי בעיר וערכיו החשובים.  מטרת ההצעה היא התחדשות ושינוי פניו של רחוב ויצמן ומרכז המושבה הוותיקה, תוך שמירת ערכיו - מבנים לשימור כנקודות ציון במרכז המושבה , שיפור מערך התנועה והסדרת המרחב הציבורי להולכי רגל, התייחסות לפוטנציאל הגלום בו כמוקד לפעילות עירונית חברתית, כלכלית ותיירותית ומתן דגש על חיבורו למוקדים וצירים עירוניים חשובים. ישימות התכנית ויכולת מימושה בשלבים יהוו שיקול בבחירת הצעת התכנון.

ראש העיר יהודה בן חמו, "רחוב ויצמן, ליבה הפועם של המושבה מימיה הראשונים, עת צעדו לאורכו חלוצים ובידיהם תוצרת השדה, ועד ימינו, מהווה ציר ראשי - מרכז חברתי וכלכלי חשוב במערך העירוני והאזורי.
העיר כפר סבא עוברת בשנים האחרונות תהליך של צמיחה והתחדשות. שכונות שלמות נבנות בה ושכונות וותיקות עוברות תהליכי התחדשות והתאמה לצורכי ואתגרי המאה הנוכחית. שמנו לעצמנו למטרה לחדש את פניו של רחוב ויצמן ולהחיות מוקדים לאורכו, וזאת בכדי להחזיר לו את מרכזיותו ותפקודו כעורק ראשי, הן בהיבטים החברתיים והן בהיבטים הכלכליים, למען כלל תושבי העיר והאזור. תחרות האדריכלים תאפשר לנו לקבל רעיונות חדשניים מפי אנשי מקצוע מובילים בתחומם ולקדם את התחדשות הרחוב למען כלל תושבי העיר. אנו מקדמים בברכה את שיתוף הפעולה עם עמותת האדריכלים ומזמינים אדריכלים צעירים וותיקים לקחת חלק בתחרות חשובה זו, שעתידה להשפיע באופן משמעותי על צביונה המתחדש של העיר. ברצוני  להודות לאדריכלית העיר סגנית מהנדס העיר ענת צ'רבינסקי על הובלתו של תהליך משמעותי וחשוב מעין זה של התחדשות עירונית. המקצועיות והיצירתיות שהיא מפגינה הם בהחלט צעד חשוב בהשבת מרכזיותו של רחוב ויצמן לעיר" .

ענת צ'רבינסקי אדריכלית העיר וסגנית מהנדס העיר, "מרכז המושבה הוותיקה מהווה מוקד משיכה מסחרי ותרבותי מרכזי במערכת העירונית והמטרופולינית. באזור המתחם מתנהלת פעילות אינטנסיבית יומיומית מושכת קהל רב, ובמקביל מתנהלים במקום אירועים עירוניים שנתיים קבועים, המושכים קהל בעל נפח גדול. עיריית כפר סבא רואה חשיבת עליונה בהתחדשות ופיתוח מרכזה הוותיק של העיר כמנוף לפיתוח חיים עירוניים ברי-קיימא".

לחצו כאן לתקנון ולכל הפרטים (PDF)