בזכות ניהול כספי מצטיין, איזון תקציבי, יעלות ניהולית, שיעורי גביה גבוהים, איכות החינוך- אחוז זכאים לתעודת בגרות
18/04/2012
לראשונה: כפר סבא בעשירייה הפותחת בדירוג bdi ליציבות הפיננסית הגבוהה ביותר בישראל (הגדל תמונה)

כך עולה ממחקר שערכה חברת המידע העסקי BDI במסגרת BDI-CODE הבוחן את תפקוד הרשויות המקומיות בישראל.
מהמחקר עולה, כי יציבות פיננסית של רשות מקומית הינה תוצאה ישירה, בין השאר, של הכנסות הרשות, של המצב הסוציו-אקונומי של התושבים והיכולת לגבות מהם את מסי העירייה, אך גם מהתנהלות יעילה של העירייה גם מבחינה תפעולית וגם מבחינה פיננסית. בדירוג נכללו ערים שיש בהן מעל ל-50,000 תושבים בדרוג סוציו-אקונמי הנע בין 4 ל-10 (הכי טוב). הדירוג הסוציו-אקונומי מבדיל בין האוכלוסיות חזקות לבין החלשות על פי נתוני הלמ"ס ובוחן בין היתר את ההכנסה הממוצעת לנפש, רמת המינוע של התושבים, אחוז זכאים לתעודת בגרות, אחוז הסטודנטים, אחוז דורשי עבודה, יחס תלות ואחוז מקבלי גמלה להבטחת הכנסה.
במקום הראשון במדד היציבות הפיננסית, מדורגת ראשון לציון, שמאכלסת כ-248,000 תושבים, ומציגה שיעורי גביית מיסים של 76%. אל המקום השני עלתה הרצליה, שדורגה אשתקד במקום השלישי עם כ-98,000 תושבים ועם שיעורי גבייה של 79%. במקום השלישי מדורגת אשדוד, שירדה מהמקום השני אשתקד עם כ-234,000 תושבים, ושיעורי גבייה של 66%. במקום הרביעי מדורגת אשקלון, עם כ-126,000 תושבים, שמציגה שיעורי גבייה של 67%. במקום החמישי מדורגת חולון, עם כ-199,000 תושבים ושיעורי גבייה של 76%. בחמישייה השנייה מדורגות בהתאמה פתח תקווה, רמת גן, תל אביב-יפו (ללא שינוי מהדרוג אשתקד), כרמיאל שנכנסה לראשונה לדירוג ישר אל המקום ה-9 עם אחוזי גבייה של 89.75% וכפר סבא שנכנסה לראשונה לעשירייה הראשונה לאחר שעלתה מהמקום ה-11 אשתקד.
 בין הרשויות שירדו בדירוג: רעננה ירדה מהמקום ה-9 למקום ה-16, ירושלים מדורגת רק במקום ה-18 לעומת המקום ה-15 אשתקד, וחיפה ירדה מהמקום ה-19 למקום ה-21. בין הרשויות שהשתפרו: גבעתיים עלתה מהמקום ה-13 למקום ה-16, קרית גת עלתה מהמקום ה-17 ל-15 ועכו עלתה מהמקום ה-20 למקום ה-17.
המחקר של BDI בחן את כל אוכלוסיית העיריות והמועצות בישראל והתבסס על שימוש בשלושה מקורות מידע: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, דו"חות כספיים של העיריות והמועצות (דו"חות מבוקרים לסיכום נתוני שנת 2010) ומאגרי המידע של חברת BdiCoface. על מנת לבחון חוסן פיננסי נבחרו מספר מדדים המשקפים את יכולתן של עיריות ומועצות לעמוד בהחזר חובות. כמו-כן, נבנה מדד של יעילות פעילות שמשקף את יעילות התנהלות של עירייה או מועצה. מטרת העבודה היתה לאתר את המועצות והעיריות בעלות פרופיל של סיכון עסקי, חוסן פיננסי מוסר תשלומים ויעילות הטוב ביותר.

יהודה בן חמו, ראש העיר: "אני גאה על כך שהגענו למקום המכובד, המעיד על עליה הדרגתית בשנים האחרונות ומעיד על שיטת ניהול המתבצעת בעירייה. אני רוצה להודות לכלל העובדים במיוחד לצוות הניהולי למנכ"ל העירייה אשל ארמוני, לגזבר העירייה שגיא רוכל, למנהלת ההכנסות דבורה הררי וכל צוות העובדים הפועלים בכל ימות השנה במשך השנים האחרונות על פי התווית המדיניות שאני מכתיב בהנהלת העיר.
אני שמח על התוצאה. שמח וגאה על כך שאנו פועלים באופן בלתי פוסק במימוש חזון העיר כפר-סבא. עם זאת אנו לא נחים על זרי הדפנה ויש לזכור שיש להתקדם בשנים הקרובות וזו השאיפה."
שגיא רוכל, גזבר העירייה: "זכינו בזכות הניהול הכספי המצויין. אנו פועלים על פי מדיניות שמכתיבה מצויינות ומכתיבה כללי מנהל, חוק וסדר ברורים. אנו עובדים על פי מדיניות ראש העיר לאיזון תפעולי, ניהול צנוע ומאמינים כי תקציב מאוזן לאורך זמן מבטיח שירות טוב יותר לתושבי העיר. מדיניות זו באה לידי ביטוי ביישום של איזון תפעולי ובמקביל להגביר הכנסות.