עיריית כפר סבא תבצע טיפול מקיף בצמח הפולשני והמאיים אמברוסיה

עיריית כפר סבא תבצע טיפול מקיף בצמח הפולשני והמאיים אמברוסיה

23/06/2015
עיריית כפר סבא תבצע טיפול מקיף בצמח הפולשני והמאיים אמברוסיה (הגדל תמונה)
  • מדובר בצמח פולשני שהגיע מצפון אמריקה המתפשט במהירות ועלול לגרום לנזק אקולוגי וסביבתי בישראל
  • הטיפול ייעשה באופן ממוקד בצמח האמברוסיה בלבד תוך נקיטת אמצעי זהירות המחמירים ביותר בארץ

בימים אלה באגף איכות הסביבה בעיריית כפר סבא נערכים לביצוע טיפול מקיף בצמח האמברוסיה, צמח פולשני ומאיים שהגיע מצפון אמריקה ועלול לגרום לנזק אקולוגי וסביבתי. שמירה על הסביבה מתאפשרת בזכות גילוי מוקדם של מוקדי התכנסות הצמח וטיפול הדברתי ממוקד. לאחר שהגורמים המקצועיים בעיריית כפר סבא בחנו את החלופות מול המשרד להגנת הסביבה והיחידה האזורית לאיכות הסביבה, ואחרי פניה לאנשי מקצוע והיוועצות עם הציבור, הוחלט לבצע ריסוס והדברה נקודתית לחיסול התכנסויות הצמח ברחבי העיר וכל זאת ללא הפרעה לאורח החיים של התושבים. הטיפול הנקודתי יבוצע תוך נקיטה באמצעי הזהירות המחמירים ביותר בארץ באמצעות חומרים מונעים התפשטות, ביניהם גם ראונדאפ שהשימוש בו יהיה חריג, תוך פיקוח הדוק, סימון, גידור המקום והצבת שלטי הסברה. לאחרונה, עיריית כפר סבא הייתה הראשונה להפסיק את השימוש בקוטל העשבים ראודנאפ וטיפול נקודתי זה אינו מהווה נסיגה מהמדיניות המחמירה של העירייה.
בשונה מהמצב בצפון אמריקה, המערכת האקולוגית במישור החוף אינה יכולה להתמודד בדרך טבעית אל מול ההתרבות של הצמח. מדובר בצמח בעל כושר תרבות יוצא דופן באמצעות חלקי צמח הנעקרים או חלקי שורשים הנותרים בקרקע, וכל ניסיון לקצץ אותו באמצעים רגילים גורם להפצת חלקי צמח ולגידול מחודש שלו מהשורשים. הטיפול הסביבתי יתמקד בצמח האמברוסיה בלבד ובכך יימנע הרס הצמחייה הקיימת בעיר וייבלם נזק אקולוגי בשטחים חקלאיים, ואף אלרגיה אצל בני אדם שאבקת הצמח יכולה לגרום.

יעל הולנדר אקולוגית של היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון מסרה כי "הצמח מהווה איום על מערכות טבעיות חקלאיות ועל שטחי גינון. המשרד להגנת הסביבה בשיתוף משרד החקלאות ורשות הטבע והגנים רואים בחשיבות גבוהה את הטיפול בצמח. הטיפול יבוצע בהקדם בצורה נקודתית ומבוקרת לפני שהצמח יצא משליטה, יתרבה ויגרום למפגע סביבתי וכלכלי רחב היקף".

עילאי הרסגור הנדין סגן ראש העיר ומחזיק תיק איכות הסביבה: "לאחר שהפכנו לעיר הראשונה בישראל שמפסיקה את השימוש בחומרים החשודים כמזיקים לבריאות בגינון השוטף,  אנחנו גם הראשונים בארץ שמגדרים שטחים בטיפול בצמחים פולשים ומונעים מהציבור להתקרב בזמן ההדברה. בשום מקום אחר בארץ לא עושים זאת. לאחר שבחנתי את כל החלופות, כולל רעיונות שקיבלתי מהציבור, הגעתי למסקנה שזהו הצעד האחראי שיבלום סכנה לנזק אדיר בעתיד. הטיפול הוא נקודתי לגבי האמברוסיה בלבד ואינו מהווה שינוי כלשהו במדיניות הגינון החדשה שהנהגנו בכפר סבא".

מיקומים:

1. מתקן הביופילטר - פארק צפוני כפ"ס, סמוך לפינת הרחובות אנגל וויינברג. האמברוסייה גדלה במשטחי האדמה שבין המסלעות הקמורות שמדרום למתקן ובין הסלעים עצמם
  2. הקצה המערבי של רחוב אנגל, מול הפינה הדרומית מערבית של מתחם מפעל קניאל/מפעל "בר-און"
  3. בחצר המזרחית שבתוך מתחם תחנת השאיבה שצמודה, מצפון, לפארק הצפוני של כפ"ס
  4. בשולי כביש, בתוך שטח מגונן ובי עצי אקליפטוס ובתוך תעלת ניקוז פעילה מדרום למתחם G על כביש 55 קרוב לצומת עם כביש 40 ורחוב וייצמן
  5. צומת הרחובות טרניחובסקי ושלום עליכם
  6. במגרש ריק שבקצה המערבי של רחוב טהון (שיכון עלייה)
  7. מצפון לביופילטר, בשטח חקלאי הפולש לפארק העירוני - בשדה חיטה קצור ובעיקר בגבול עם מטע זיתים והפארק העירוני