עיריית כפר סבא יוצאת במיזם חדש: תקים מכללה יישומית להתנדבות ומעורבות חברתית וקהילתית

7/10/2015
עיריית כפר סבא תקים מכללה להתנדבות חברתית וקהילה. המכללה תפעל בבניין המרכז ל'השכלת מבוגרים' תכשיר ותלווה מדי שנה מתנדבים, פעילים חברתיים ומנהלי התנדבות במגוון קורסים והשתלמויות מהשתלמות קצרה ועד קורס הסמכה הנמשך שנתיים, ימי עיון, כנסים, קבוצות למידה וקבוצות דיון בנושאים המרכיבים את תחום ההתנדבות והעשייה החברתית.

סגל המרצים של המכללה יורכב מאנשי מקצוע מובילים מתחומי ניהול התנדבות, מעורבות ופעילות חברתית, יזמות, ניהול ופעילים. הקורסים וההשתלמויות יתבססו על חומר עיוני ומעשי, וישלבו תיאוריה ופרקטיקה. מתודולוגית ההוראה תכלול הרצאות פרונטאליות, קבוצות דיון, "חקר אירועים", סימולציות וביקורי שדה.

בנוסף תשמש המכללה כגוף ידע, מחקר ופיתוח  שיהווה "בית" חם לעולם ההתנדבות. המטרה היא לקדם, לפתח ולמקצע את התחום, הן על ידי הכשרת מתנדבים ובעלי תפקידים בארגוני ההתנדבות והן על ידי טיפוח וליווי יוזמות התנדבותיות. המכללה תפעל בשלב ראשון כמכללה אזורית ובהמשך מתוכננת להוות מוקד ארצי, יחיד מסוגו בארץ. המכללה קמה בשת"פ עם משרד הרווחה ומכון אדלר.

בכפר סבא פוטנציאל ההשתתפות במעגלי ההתנדבות והעשייה החברתית של התושבים הינו גבוה בהרבה מערים אחרות. קיימות קבוצות אוכלוסייה רבות כגון צעירים, יזמים בגיל העבודה, הורים צעירים המחפשים נתיבים נוספים ושונים מההתנדבות ה'קלסית'.  אוכלוסייה זו הינה ביטוי למגמה בשינוי בדפוסי ההתנדבות והעשייה החברתית ולמעבר מהתנדבות בארגונים להתנדבויות הד הוק, גיבוש פלטפורמות שונות לשינוי ולמעורבות חברתית, שימוש בכלים טכנולוגיים וחברתיים ועוד. ביטוי לכך ניתן לראות בהתארגנות עצמאית של תושבים בשכונות, ליוזמות של פרויקטים מקומיים כגון 'סיירת הורים', 'גינה קהילתית' ועוד. במקביל, גידול בצורכי התושבים והקהילה בשגרה ובחירום, כמו גם התפתחויות סביבתיות וחברתיות בתוך הקהילה, שינויים בתרבות הפנאי ובצריכתה, מדגישים את חשיבות התארגנות המתנדבים והסיוע ההדדי ברמה הקהילתית. לכל זה מצטרפת הכמיהה ללכידות חברתית שאפיינה בעבר הרחוק קהילות, שאנשיה רקמו מערכות תמיכה ושירות בלתי פורמליים, באופן טבעי, כחלק משגרת החיים בקהילה.

הכוח הגדול של הקמת 'המכללה היישומית להתנדבות ולמעורבות חברתית – קהילתית' ע"י עיריית כפר סבא נוגע לכך שכפר סבא משמשת מודל כפר סבא מאופיינת כעיר קהילתית עם שכונות קהילתיות במסגרתן מתפתחת פעילות קהילתית המשפיעות על כל העיר, וכחממה לפיתוח תוכניות למעורבות חברתית התנדבותית, עיר התנדבות עם תשתית עירונית, אוירה המעודדת התנדבות, עיר העוסקת בחינוך עומק למעורבות חברתית ולהתנדבות ומעודדת פיתוח של תכניות התנדבות חדשות. כל זאת מתחבר להחלטת ראש העיר ש'מכפר סבא תצא התורה' בחירה שטרם קיבל ראש עיר אחר.

בנוסף מרבית המענים הניתנים כיום, בתחום ההכשרות, מתייחסים להתנדבות והעשייה החברתית ה'קלאסית' המאופיינת בהתנדבות ופעילות חברתית מתמשכת במסגרת ארגון. התנדבות ועשייה חברתית 'אלטרואיסטית' המאופיינת בקהל יעד מבוגר יותר. ואילו המכללה תיתן מענה בדגש על ההתנדבות והעשייה החברתית ה'חדשה' בה המחויבות היא יותר קצרת טווח, יזמית, עם הדגש על מה אני מקבל מהנתינה ואיך זה מתאים לאורח חיי. התנדבות ועשייה חברתית המשתמשת במגוון הכלים החדשים שנפתחו בתחום באמצעות הטכנולוגיה ועוד.

יהודה בן חמו ראש העיר: "במבט עירוני ובמבט לאומי אני רואה שגידול בצורכי התושבים והקהילה בשגרה ובחירום, כמו גם התפתחויות סביבתיות וחברתיות בתוך הקהילה, שינויים בתרבות הפנאי ובצריכתה, מדגישים את חשיבות התארגנות המתנדבים והסיוע ההדדי ברמה הקהילתית. לזה מצטרפת הכמיהה ללכידות חברתית שאפיינה בעבר הרחוק קהילות, שאנשיה רקמו מערכות תמיכה ושירות בלתי פורמליים, באופן טבעי, כחלק משגרת החיים בקהילה. לאור כך בחרנו להקים מכללה שתיתן מענה יישומי עירוני, אזורי, וארצי, ותחזק את רוח הנתינה והעשייה המאפיינות את כפר סבא מאז הקמתה"

יעל שי, מנהלת המכללה: "המכללה יוצאת לדרך אחרי הרבה מחשבה והשקעה. הגו ויזמו אותה סימה בן שמואל מאגף הרווחה, עוזי כהן מאגף התרבות ורמי סטויצקי מומחה בתחום ההתנדבות ותושב העיר,  על בסיס החלטת ראש העיר 'שמכפר סבא תצא תורה' בתחום ההתנדבות והקהילה. המכללה באה לתת מענה רחב ועמוק לכל מי שנושא ההתנדבות "בוער" בו והוא חש את השליחות שבמעורבות והשפעה חברתית. אני מזמינה ארגוני התנדבות וכמו כן אנשים פרטיים שמתעניינים בנושא לפנות אלינו ולהנות ממגוון הקורסים שייפתחו השנה".