כפר סבא בין חמשת מרכזי הערים המוצלחים ביותר בארץ

כפר סבא בין חמשת מרכזי הערים המוצלחים ביותר בארץ

כך עולה מסקירה מיוחדת שערכה חברת סביבות מגורים, המתמחה בייעוץ כלכלי-אורבני ופורסמה ב-ynet.
7/10/2015

סקירה מיוחדת שערכה עבור ynet חברת סביבות מגורים, המתמחה בייעוץ כלכלי-אורבני, בדקה מהם 5 מרכזי הערים המוצלחים בישראל. על פי הסקירה, מדובר בערים גבעתיים, כפר סבא, נהריה, ירושלים ותל-אביב. הסדר בין חמשת הערים שנבחרו הינו אקראי לחלוטין. הבדיקה נערכה על פי כמה מדדים איכותניים: תנועת הולכי רגל ורוכבי אופניים וידידותיות עבור משתמשים אלו; חזות סביבתית; תשתיות ותחזוקה; עירוב שימושי קרקע; מגוון ואיכות בתי העסק; יעילות תחבורה ציבורית; פעילויות תרבות ופנאי; והימצאות מוקדי עניין עירוניים.
"בחלקים רבים של העולם, תפקיד מסורתי זה של מרכזי הערים נשחק בשנים האחרונות", אומר מתכנן הערים אלון גרינברג, מנכ"ל סביבות מגורים שערכה את הסקירה. לדבריו, בארץ התופעה בולטת במיוחד ומתמשכת כשני עשורים. "הסיבה היא התמקדות בפיתוח פרברי ופריפריאלי - מרכזי קניות, שכונות ענק ומתחמי תעסוקה שנבנו בשולי העיר או מחוצה לה, ופגעו בתפקודם של מרכזי הערים; לצד דיכוי והגבלות שונות על פיתוח וציפוף לב הערים", הוא אומר. הפיתוח הפרברי שגרינברג מדבר עליו "ינק" מהמרכזים העירוניים פעילות כלכלית, חברתית ותרבותית. למעשה, מרכזי הערים התרוקנו ממשקי בית מבוססים, שהיגרו לשכונות חדשות בשולי העיר. כך נוצר מצב חסר תקדים. מהסקירה עולה כי מחיר דירת 3 חדרים מיד שנייה במרכז גבעתיים עומד בממוצע על 1.75 מליון שקלים; בעוד שבשכונת תל גנים הפרברית יותר, דירה דומה עולה 1.77 מיליון שקלים. במרכז כפר סבא, דירת 3 חדרים מיד שנייה עולה בממוצע 1.35 מיליון שקלים; בעוד שבשכונת נווה הדרים הפרברית דירה דומה עולה 1.54 מיליון שקלים. ובמרכז נהריה, דירת 3 חדרים ישנה עולה 780 אלף שקל - לעומת 830 אלף שקל בשכונת עין שרה הפרברית.

למרות זאת, המודעות לחשיבות מרכזי הערים הוותיקים עלתה, וכיום עיריות רבות נוקטות בפעולות להחייאתם. גרינברג מציין, "ישנם כמה מרכזי ערים שבכל זאת בולטים לטובה ותפקודם דווקא התחזק או נשאר איתן. הם מתאפיינים בריבוי הולכי רגל, עירוב שימושי קרקע, מסחר עירני ברחוב, מקומות בילוי ומוקדים עירוניים בולטים". רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק, מחזק את הדברים. "פיתוח מרכזי הערים, בייחוד בערי הפריפריה, הוא קריטי להתפתחות העיר. הרשות המקומית גובה מבתי העסק ארנונה גבוהה יותר, והיא מאפשרת להעניק לתושב רמת שירות וחינוך טובה יותר", הוא מסביר. "לזוג צעיר שרוכש דירה חשובה רמת החינוך בעיר ואם הוא יכול לקבל באזור מגוריו את מה שהוא צריך ליומיום בגזרת הקניות והפנאי".

כפר-סבא היא עיר נעימה למגורים, הנהנית מדימוי ירוק וממדרג חברתי-כלכלי גבוה, מציין גרינברג. לדבריו, "למרות פיתוח נדל"ני בשוליים המזרחיים והמערביים של העיר, למשל השכונה הירוקה, מתחמי G ואושירה, היא נחשבת לקומפקטית ונהנית מרשת רחובות מתוכננת היטב, בה בולט מעל כולם רחוב ויצמן - עורק החיים המרכזי של כפר סבא". רחוב ויצמן חוצה את העיר כמעט לכל אורכה ומנקז לתוכו חנויות, משרדים, בתי קפה, דוכני מזון, מוסדות ציבור, מבני מגורים ושטחים ירוקים. הרחוב מתאפיין בתנועה ערה של הולכי רגל, בעיקר בשעות היום, הודות להיותו שזור במוקדים עירוניים בולטים: בניין העירייה, מדרחוב ירושלים, התחנה המרכזית, הספרייה העירונית, היכל התרבות והשוק העירוני. 3 האחרונים אף זכו לאחרונה לשיפוץ ושדרוג מקיפים ביוזמת ראש העיר, יהודה בן חמו." "לאלו יש להוסיף את קניון ערים הממוקם בלב המרכז הפועם של כפר סבא, ונחשב למוצלח ביותר בארץ מבחינה תכנונית-אורבנית", אומר גרינברג. "בניגוד למרבית הקניונים הנבנים כ'קופסאות סגורות', קניון ערים פתוח (אך מקורה) ומשתלב היטב עם רחוב ויצמן והמרקם העירוני".

יחד עם זאת, השנים שחולפות, לצד הפיתוח בשולי העיר, נתנו את אותותיהם. רחוב ויצמן עדיין פעיל וחיוני, אך גרינברג סבור שזוהרו הועם במידה מסוימת. "בעירייה כנראה גם מבינים זאת, ולכן החלו בשורת צעדים לעידוד עירוניות מתחדשת, הכוללים בנוסף לשדרוג מוקדי ציבור, גם מיזם לשיפוץ חזיתות בתים ברחוב ויצמן, תחרות אדריכלים להחייאת רחוב ויצמן, וכן תמיכה מוגברת במיזמים של פינוי-בינוי ותמ"א 38", הוא מוסיף.

יהודה בן חמו ראש העיר: "אנו שמחים על הסקירה ועל תוצאותיה, אכן, אנו משקיעים רבות בחידוש לב העיר ולכן נקטנו בשורה של מהלכים כולל: שיקום מתחם השוק הישן והפיכתו למרכז מוביל לבילוי ופנאי לתושבי העיר והאזור, שיפוץ חזיתות הבתים ברחוב וייצמן, שיפוץ ושדרוג היכל התרבות שהוא בעיני פנינה של ממש בלב ליבה של העיר, פינוי בינוי של רחובות כגון תקומה (בתכנון אלי כהן, יוספטל, כיסופים ועליה) והובלת תכנון לרחוב ויצמן במטרה לשדרגו ולחדשו. במקביל חשוב לציין כי כשתסתיים בניית כביש 531- נפח התחבורה בתוך העיר ובמרכזה ירד. הכביש יאפשר עוד יציאה וכניסה מכיוון מזרח ומערב לעיר וימנע תנועה שעוברת כיום בתוך העיר."