מיקום: גן מולהיים רחוב משעול הגיל / קולנוע חן

מין: אלון התבור Quercus ithaburensis

משפחה: אלוניים Fagaceae

ירוק עד/ נשיר: נשיר

מועד פריחה: מרץ-אפריל

מוצא: אגן הים התיכון

עץ אלון התבור(צילום: שרונה לימן)

פרי עץ אלון התבור(תמונה: ויקימדיה)

מידע בוטני

אלון התבור הוא עץ נשיר חד ביתי, פורח במארס–אפריל, גובהו כ-10 מ', היקף גזעו יכול להגיע ל-6 מ'. קליפת הגזע והענפים קשה וחרוצה בחריצים עמוקים, צבעה אפור–חום כהה. העלים הגילדניים בצורת ביצה נישאים על פטוטרת קצרה ושפתם משוננת עד מפורצת, אורכם 5 עד 10 ס"מ. סידור העלים מסורג. צידו העליון של העלה מבריק, צדו התחתון לביד, הלבד איננו יורד בשפשוף.
הפרחים חד-מיניים, זעירים, צבעם ירוק, ההאבקה נעשית על-ידי הרוח. העצים חד-ביתיים, כלומר, פרחים זכריים ופרחים נקביים פורחים על אותו עץ. הפרחים הזכריים ערוכים בקבוצות לאורך ענפים רכים, נקראים עגילים, צבעם ירוק בהיר והם מפיצים כמות רבה של אבקה הנישאת ברוח. הפרחים הנקביים קטנים מאוד ונישאים על עוקצים קצרים. הפרי הוא בלוט, אורכו עד 5 ס"מ והוא עטוף בחלקו התחתון במבנה מעוצה דמוי ספל הנקרא ספלול. קוטר הספלול עולה על 13 מ"מ וקצות קשקשיו בולטים וכפופים לאחור. הפרי בולט מתוך הספלול כדי מחציתו והוא כולל זרע בודד גדול. הבלוטים מבשילים ונושרים בסתיו. התפתחות הבלוט מהפריה ועד הבשלה נמשכת שנה וחצי.

אלון התבור הוא עץ שליט בחברת אלון התבור והלבנה הרפואי ובחברת אלון התבור ואלה אטלנטית. זו תצורת צומח היוצרת יער-פארק שבה מרוחקים העצים זה מזה וביניהם משתרעים משטחי עשבוניים. בעבר כיסו יערות של אלון תבור שטחים נרחבים בארץ אך הם הצטמצמו מאוד כתוצאה מכריתה ובירוא. גילו של העץ העתיק ביותר בארץ הוא כ-500 שנה.

מידע היסטורי

 מה הקשר בין אלונים, ריצ'ארד לב –ארי, ונפוליאון?
עץ זה הוא שריד ליער אלוני תבור שהשתרע במרחב השרון. זהו העץ האופייני ביותר לקרקעות החמרה בשרון, ומוזכר כמין השולט ובונה את היער של השרון המהווה את חברת השיא.
סטראבו, נוסע שעבר בארץ בראשית התקופה ההלינסטית, מספר: "… אחרי עכו בא… מגדל סטראטון (שמה הקודם של קיסרי) עם נמל, ואחרי אלה בא יער גדול ואחריו יפו".
תיאור מפורט ביותר של יער השרון מוצאים אנו בתעודה צלבנית משנת 1191, המספרת על הקרב הגדול שנערך בין נחל פולג וארסוף – מקום שם תקפו גדודי הפרשים של צאלח-א-דין את צבא ריצ'ארד לב- הארי בדרכו מעכו ליפו גם הוא.
ביומן המלחמה של נפוליון, במסעו לכיבוש עכו בשנת 1799, הוא מספר: "למחרת כיבוש יפו, ב – 15 למארס, התקדם שר הצבא קלייבר אל עבר יער מיסקה. יער זה הוא הגדול בכל סוריה ונתפרסם על ידי הקרב שנערך בו בין ריצ'ארד לב הארי וצאלח-א-דין". מיסקה אינו אלא אותו כפר פורעים, שסמוך היה לצופית בצפון מערב ונתקיים עד כיבושו במלחמת השחרור. לפני כשמונים שנים עדיין היה השרון עוטה יערות וחורשים שכיסו שטח נרחב – דבר הנראה יפה במפת "הקרן הבריטית לחקירת ארץ ישראל" שיצאה לאור בשנת 1878. בסקר המפורסם, שנערך על ידיהם שנים מספר לפני כן, סימנו אנשי הקרן במפתם יער, המשתרע מגדות הירקון עד נחל אלכסנדר כמעט על פני שטח רצוף של 250 קמ"ר (רבע מיליון דונם!) ". יהודה זיו.
עצי אלון תבור ספורים נותרו ב"מושבות השרון": פתח תקווה, כפר סבא, רעננה, הרצליה, כפר-מל"ל. הגן תוכנן כך שיתחשב בעצים הותיקים הקיימים בו.

יער האלונים של מסקי כפי שמופיע במפות של ז'אקוטן משנת 1799