יוצרים ויוצרות יחד בית מאפשר

הילדים והילדות שלנו גדלים בחברה שמגדירה מי הם אמורים להיות מהרגע שנולדו.
גם אנחנו כהורים מסלילים את ילדינו להעדפות מסוימות - בספרים, במשחקים, בלבוש ובצבעים ובכך נעשה תיווך להעדפות, לפיתוח כישורים ספציפיים (על חשבון אחרים) ונוצרת תפיסה עצמית - באופן שישפיע על עתידם.
מחקרים מצביעים על כך שמיומנויות העתיד החשובות ביותר, כוללות יכולות כמו חשיבה אנליטית ומיומנויות טכנולוגיות מחד, ואינטליגנציה רגשית ועבודת צוות מאידך.
לכן, חשוב שנאפשר לבנים ולבנות להתנסות ולפתח מגוון של יכולות ומיומנויות - מכל צבעי הקשת ולאפשר להם ולהן את נקודת הזינוק הטובה ביותר לחיים הבוגרים, ובכך נמנע מהסללה מגדרית.

אז איך נעשה את זה בפועל?

1. דוגמה אישית!

אפשרו לילדות ולילדים לראות אתכם ההורים בפעולות לא סטריאוטיפיות: גם אבא יכול לטפל בתינוק או תינוקת ולהכין אוכל, גם אמא יכולה לנעוץ מסמר בקיר ולקחת את הרכב למוסך.

2. משחקים:

המשחקים מאפשרים לילדים ולילדות שלנו לפתח מיומנויות מגוונות: משחקי הרכבה מפתחים מיומנויות של תפיסה מרחבית, תכנון וארגון וחשיבה מתמטית, ומשחק בבובות ו"משפחה" מסייעים לפתח את השפה, הדמיון ומיומנויות התקשורת.
איך לעשות את זה?

  • נגוון בצעצועים בבית: חשוב שיהיו בבית גם בובות וגם משחקי הרכבה, גם מכוניות וגם כלי מטבח.
  • נציע שוב ושוב - גם אם ההעדפה של הילדים היא לצעצועים מסוג מסוים, המשיכו להציע צעצועים נוספים, בדיוק כמו שתעשו עם ירקות ופירות.
  • הציעו לשחק אתכם: הסיכוי שיסכימו להתנסות במשחק חדש ביחד איתכם, גדל בהרבה.
  • לפעמים הצבע עושה את ההבדל: לגו ורוד יכול למשוך בנות למשחקי הרכבה, ובובת תינוק לבושה בכחול יכולה לעודד בנים למשחק סוציו-דרמטי.

3. שימו לב לספרים ולסיפורים:

גם בסיפורי הילדים, אפשר לקבע סטריאוטיפים מגדריים, או דווקא לתרום לשינוי שלהם.

  • שימו לב לספרים המוקראים לילדים: האם יש בהם גיבורות נשים? מה תפקידי הנשים בסיפור? עד כמה מגוונות הדמויות מבחינת גיל, מראה וצבע עור?
  • חפשו ספרי ילדים "מאפשרים": ספרים המציגים דווקא שבירה של סטריאוטיפים, התנהגויות, יכולות או דמויות שונות מהאופן שבו הן הוצגו עד היום.
  • אל תפחדו משיח ביקורתי על הטקסט: "היי, שמת לב שבסיפור הזה רק אמא מטפלת בילדים? איפה האבא לדעתך?" ככל שנדבר יותר על הדברים, כך נחשוף אותם ואותן להטיות מגדריות ונפחית את השפעתן השלילית.

4. מה נחזק אצל הילדים? מה נחזק אצל הילדות?

  • נסו לחזק את הילדות פחות סביב מראה ולבוש - ויותר סביב עשייה, כוחות ויכולות.
  • עודדו את הילדים לדבר רגשות: שקפו להם רגשות ותנו להם לגיטימציה להביע רגשות שליליים ("אני רואה שאתה כועס" , "אני מבין שאתה עצוב").

אנחנו כאן עבורכם ועבורכן תמיד

משרד יועצת ראש העיר לקידום נשים ושוויון מגדרי – מועצת נשים
ניתן לפנות בכל שאלה, רעיון או התייעצות: טלפון: 09-7649381 ולמייל: Talir@ksaba.co.i

מודעה גרפית שכותרתה יוצרים ויוצרות יחד בית מאפשר

יוצרים יחד בית מאפשר - להורדת עלון המידע בקובץ PDF
יוצרים יחד בית מאפשר - להורדת עלון המידע בקובץ WORD

*כל הזכויות שמורות לעיריית כפר-סבא