בסביבה של שפע מזון שבה ניתן להשיג את כל הערכים התזונתיים, יש גם ילדים עם חסרים תזונתיים, למרות שמשקל גופם תקין. חסרים תזונתיים משפיעים על מימוש פוטנציאל הגדילה המלא ועל חוזק הגוף.
חסרים תזונתיים נוצרים מאכילת מזון שברובו דל בערכים תזונתיים, כגון סוכרים, קמח לבן ומזון מעובד מאד.  הם יכולים להיווצר גם מיעילות ספיגה נמוכה של מרכיבי המזון הנאכל.
חולשה של הגוף ושל המערכת החיסונית נוצרים גם מחולשה של מערכת העיכול, המשמשת גבול ראשון של המערכת החיסונית .

מה יכול ליעל את ספיגת מרכיבי המזון ולחזק את הגוף ?

החיידקים הפרוביוטים המצויים במערכת העיכול שלנו וגם מחוץ לגוף, הם חיידקים המחזקים את מערכת העיכול שלנו. הם תופסים את מקומם של חיידקים מזיקים והם עוזרים לשמור על שלמות שכבות המעי. בזכות הפעילות הזו, הם מאפשרים ספיגה טובה יותר של תוצרי הפירוק של המזון, מונעים מקרי אלרגיה מסוימים ומחלות.
במערכת העיכול של כל אחד מאתנו ישנם חיידקים פרוביוטים, אך כמותם משתנה.

כיצד ניתן להזמין יותר חיידקים פרוביוטים אל מערכת העיכול שלנו?

  • להרבות באכילת מזונות המכילים מצע-גדילה שהחיידקים הפרוביוטים אוהבים:  ירקות, עלים ירוקים (חסה, עלי, סלק, תרד, רוקט, עשבי תיבול וכדומה), ארטישוק, בצל, כרשה, שום, בננה, עולש.

  • להרבות באכילת מאכלים הנוצרים מהתססה על ידי חיידקים לקטובצילים השייכים למשפחת החיידקים הפרוביוטים.  מאכלים אלו כוללים:
    ירקות מותססים כמו מלפפון חמוץ וכרוב כבוש;
    מוצרי חלב מחלב מותסס כמו יוגורט ולבנה העשוי מיוגורט;
    לחם ממחמצת שאור (המחמצת היא תוצר התססה של החיידקים הלקטובצילים).

  • להמעיט באכילת סוכרים, קמח לבן ומזונות מתועשים, המחלישים את אוכלוסיית חיידקים זו.
    הכנת מלפפונים חמוצים בבית ובגן
    הכנת מלפפונים חמוצים היא קלה מאד. בגן הילדים, שבו לא מתבצע בישול, התססה/החמצה היא תהליך שניתן לעשות ללא אמצעים, ובאופן בטוח. כמו כן זה תהליך שילדים יכולים להתנסות בו, לעקוב אחריו וללמוד ממנו.

מצרכים:
צנצנת זכוכית ריקה (כל גודל מתאים) ונקייה
מלפפונים במידה שימלאו את הצנצנת
שיני שום לפי טעם
1 עלה דפנה לצנצנת של 500 מ"ל
3-4 גרגירי פלפל שחור לצנצנת של 500 מ"ל
צרור שמיר שטוף היטב
מלח
מים
אופן הכנה:
משרים את המלפפונים במי-ברז עם חומץ למשך 15-30 דקות
מרתיחים מים וממלאים את הצנצנות ואת המכסה עד הסוף. נותנים להם לעמוד במים הרותחים במשך 5 דקות.
שופכים את המים מהצנצנת, שוטפים במים את המלפפונים שהושרו, וממלאים את הצנצנת במלפפונים, שום, עלי דפנה, פלפל שחור.
שמים כף מלח בכוס מדידה וממלאים אותה במים רותחים. מערבבים עד שהמלח נמס, ואז שופכים את המים המלוחים לצנצנת. מכינים עוד כוסות מי  מלח עד שהצנצנת מתמלאת.
דוחסים את השמיר שיכסה את פתח הצנצנת. אוטמים אותה עם המכסה, ומניחים מעל לצלוחית על עדן החלון, או במקום אחר שהוא מואר. מחכים 3-4 ימים או לפי מידת המוכנות שאוהבים, ורק אז פותחים את הצנצנת.  יש לשמור במקרר לאחר הפתיחה