סיפור על קבוצת ילדים מבית הספר הדמוקרטי כפר סבא, שהצליחה לשנות את היעוד של יער קפלן, הסמוך לבית הספר, מפארק מלאכותי לטבע עירוני לרווחת תושבי כפר-סבא.יער קפלן

קבוצת ילדים מבית הספר הדמוקרטי כפר-סבא בגילאי ביה"ס היסודי שהתגבשה כקבוצת מנהיגות סביבתית נקשרה ליער קפלן הסמוך לבית הספר, יער ובו אקליפטוסים בני כ – 60 שנה. ביום הניקיון הבינלאומי לפני כארבע, יצאו ילדי הקבוצה לנקות את היער. משהו ביער המיושן והמקסים, "קרא" להם, ולאחר אותו יום הם החליטו ביחד עם המורים שלהם "לעשות מעשה".

הוחלט לשקם את היער ולטפחו. מדובר ביער, ששטחו כ- 40  דונם הממוקם כאמור, בסמוך לביה"ס, בפאתי השכונות הצפון-מזרחיות של כפר-סבא. יער מיושן ומקסים, עם 4 אלוני תבור עתיקים ועם פריחה נהדרת של גיאופיטים – כלניות, צבעונים, רקפות ועוד ועוד.

תוך כדי חקירת המקום, הבינו הילדים, שיער קפלן הוא אחד השטחים הירוקים הפתוחים האחרונים של כפר-סבא. ייחוד היער בכך שמתקיימים בו סממני בר, ויש בו כדי לשמש מקום מחייה לצמחים ובעלי חיים, שהולכים ונעלמים מהנוף העירוני.

הילדים הבינו, שמדובר כאן באוצר שיש לשמרו ולטפחו. יחד עם זאת, כילדים הלומדים בבית ספר דמוקרטי, היה ברור להם, שליער יש שותפים רבים, ושהם חייבים לשתף בפרוייקט השיקום את תושבי השכונה, את העיריה, ארגונים ירוקים, ואולי את תושבי העיר כולה.

הילדים יצאו לאסוף מידע דרוש על היער תוך כדי הסתייעות במומחים, הכינו שאלונים וערכו סקרים בקרב תושבי השכונות הסמוכות ליער, קבעו פגישות בעיריית כפר סבא עם מקבלי החלטות, הגבירו את מודעות התושבים לגבי חשיבות היער – באמצעות דוכני הסברה שהקימו באירועי שבוע האהבה לסביבה העירוני ובאירועים נוספים של העיר.

באחד ממפגשי התלמידים עם ראש העיר ונציגי האגף לאיכות הסביבה, נרתמו מקבלי ההחלטות להתלהבות הילדים  והתגייסו לטובת העניין. יהודה בן חמו, ראש העיר, ציין בפניהם כי הנושא יקר לליבו והבטיח לצאת איתם לדרך משותפת במטרה לשמור על היער כאתר "טבע עירוני" או כ"יער קהילתי" לרווחת התושבים, תוך שמירת אופיו הטבעי של המקום והחזרת מגוון מיני הצמחים ובעלי החיים אליו. כל זאת, במקום תוכנית שנרקמה בעיר להפיכת המקום לפארק.

לאחר סדרת מפגשים בין התלמידים לנציגי העירייה החליט ראש העיר להקצות לשיקום היער תקציב של של 1 מליון ₪ לשנתיים.

בבית הספר הדמוקרטי נפגשו הילדים עם תושבי השכונה, נציגי בית הספר אופירה נבון, נציגי האגף לאיכות הסביבה בעיריית כפר סבא, נציגי ארגונים ירוקים שתומכים בתהליך, ועם אדריכלית הנוף שמונתה ע"י העירייה. בפגישות גובש חזון היער כיער טבעי פורח לרווחת הקהילה. בהתאם לחזון שמוסכם תוכננו כמה חלופות תכנוניות לשיקום החורשה והוצגו בפני התושבים. לאחר דיון מעמיק נקבעה הפרוגרמה התכנונית המועדפת על התושבים, המשמרת את אופיו הטבעי של היער: כניסות ויציאות, שבילים, ריהוט, נקודות תצפית, אירועים, שטח למשחק ולהתרווחות, לטיול ולאתנחתא מחיי העיר הסואנים.

תהליך השיקום יוצא לדרך, לצד המשך קיום מפגשי תושבים ושיתוף מלא של הקהילה בביצוע הפרויקט.