קטגוריה: חדשות כפר סבא

תלמידי תיכון אורט שפירא במשפט מבויים על דילמה מתקופת השואה

הפעם סיפור סוחר מתכות מתקופת השואה, שהנכד שלו בעצמו יהיה עד ההגנה

תלמידי תיכון אורט שפירא במשפט המבויים (צילום: דוברות העירייה)

הבוקר (יום ה) התקיים באשכול פיס כפר סבא משפט ציבורי מבויים ע"י תלמידי תיכון אורט שפירא. באירוע, שהוא פרי שיתוף פעולה בין עמותת "אלומה" וצוות בית הספר, מילאו התלמידים את תפקידם של שופטים, תובעים, סנגורים, עדי תביעה ועדי הגנה, בליווי הנחייתם המקצועית של צוות משפטי מתנדב.

לאחר דברי ראש העיר, דברי ורד אסולין, ודברי יו״ר עמותת אלומה תמי בן אור, החל משפט הראווה שנערך על ידי תלמידי כיתה י' 5 במגמת משפטים – קרימינולוגיה בתיכון אורט שפירא כפר סבא.

ראש העיר רפי סער באירוע החינוכי (צילום: דוברות העירייה)

המשפט המבוים עסק בדילמה בדבר בשיתוף פעולה מול קדושת החיים: ג'וזף יואנוביצ'י, סוחר מתכות יהודי מפריז ששיתף פעולה עם הנאצים והרוויח כסף רב בשיתוף הגסטפו, מימן לאחר מכן את המחתרת הצרפתית והציל למעלה מ – 1,500 יהודים.

אחרי המלחמה נשפט על שיתוף הפעולה ונשלח לגלות בעיירה נידחת בצרפת. לאחר שנתיים, ברח והגיע לישראל עם דרכון מזויף. ממשלת ישראל סרבה להעניק לו אזרחות למרות "חוק השבות" ושלחהו בחזרה לצרפת. לאחר שנים נפטר חסר כל בכלא ב- 1965.

מיקי דותן, נכדו של ג'וזף יואנוביצ'י, היה עד ההגנה במשפט. באירוע נכחו גם דני הרוש, מ"מ וסגן ראש העיר, חבר המועצה ממה שינפיין, ויו"ר וועדת ניצולי שואה, חבר המועצה יובל לוי, יו"ר עמותת "אלומה" תמי בן אור, מנהלת אורט שפירא ורד אסולין, צוות בית הספר ונציגי אגפי החינוך, שירותים חברתיים- קהילתיים בעירייה.

ראש העיר רפי סער: ״אירוע חינוכי יוצא דופן המשלב סיפור חיים אנושי, רגש, מיומנות ועוצמה. כל הכבוד על הפרויקט המיוחד המעניק את הזכות להעביר הלאה את מה שאירע בזמן שואה, ולהזכיר את פועלם ואת גבורת רוחם של השורדים. תודה לעמותת אלומה ולמיקי דותן, נכדו הביולוגי של ג'וזף יואנוביצ'י, שנמצא כאן היום. תודה לצוות השופטים שהגיעו הנה בהתנדבות ולקחו חלק בתהליך ותודה לכל המארגנות והמארגנים. פרויקט מרשים.״

מנהלת תיכון אורט שפירא, ורד אסולין: ״שומעת את ההתרגשות הרבה מאחורי הקלעים, אני גאה לפתוח את האירוע המיוחד, אירוע השיא של הליך ארוך ומשמעותי במסגרתו דנו התלמידים בהיבטים כה רבים. תודה לכל מי שלקח חלק ותודה מיוחדת לעורכות הדין שהובילו את התביעה וההגנה, יעל אדר וציפי גרינצ׳בסקי. תודה על התשוקה והנחלת החשיבה הביקורתית״.

יו״ר עמותת אלומה, תמי בן אור: ״זהו ללא ספק פרויקט הדגל של העמותה שלנו, פרויקט שמסייע לנו לזכור את 6 המיליון היהודים שנרצחו בשואה. אני מברכת על חוויה הלימודית החשובה הזו שלא תישכח לעולם. תודה לכל מי שהגיע הנה היום.״